Muinaisessa Suomessa syksyn viettoon liittyi monenlaista juhlintaa. Satokauden päätös juhla, Kekri aloitti maanviljelijöiden uuden vuoden. Esi-kristillisessä maatalouskulttuurissa ja sitä, edeltäneessä metsästäjä-keräilijä kulttuurissa kaikki ympäröivät henget liittyivät maahan. Keskiajalla katolilaisuuden myötä, nämä henget nimettiin uudelleen katolilaisten pyhimysten mukaan, mutta voidaan olettaa, että heidän nimensä muistuttivat näiden kyseisten pyhimysten nimiä.
Syyskuu
Syys-Matti 21.9 (eli syyspäivän tasaus)
Talvenvalmistelut alkavat. Omenat, perunat ja nauriit poimitaan. Karhut vaipuvat talviuneen. Matti viilentää vedet. Lokakuu
Mikonpäivä 1.10
Sadonkorjuun loppu. Maanviljelyn hengille jätetään ruoka-uhreja. Pokrova Karjalainen vastine Mikonpäivälle. Sisältää elementtejä ortodoksisuudesta. Talviyöt ja talvipäivä 13-15.10 Vuoden talvipuoli alkaa. Ihmiset siirtyvät ulkotöistä sisätöihin. Simonpäivä 28.10 Päivät pimenevät. Lammet ja joet alkavat jäätyä. Kalastajat järjestävät juhlia. Kekri (lokakuun lopun ja marraskuun välissä) Kekri oli muinaisen Suomen suurin festivaali. Sana kekri on johdettu proto-uralilaisesta sanasta kekraj, joka merkitsee pyörää. Toisen sanoen Kekri merkitsi vuodenpyörän pysähtymistä. Kekristä alkoi uusi vuosi. Joidenkin lähteiden (kuten Agricolan) mukaan Kekri oli muinais-suomalainen hedelmällisyyden a maanviljelyn jumala (jolla mahdollisesti oli slaavilainen alkuperä). Juhlintaan liittyi hyvä ruoka, sekä esi-vanhempien kutsuminen juhlintaan mukaan. Kekri oli hyvin perhe-keskeinen juhla, eikä sillä ollut tiettyä päivämäärää. Jokainen perhe juhli kekriä, sen jälkeen, kun kaikki maatilan syystyöt saatiin suoritettua loppuun. Voit lukea Kekristä lisää täältä. Marraskuu
Marraskuu on johdettu vanhasta kuolemaa tarkoittavasta sanasta marras.
Jako-aika – 30.10 – 10.11 Salaperäistä aikaa vanhan ja uuden vuoden välissä. Jako-ajan aikana henget lentelivät ympäriinsä. 10.11. Veripäivä Kekrin pyhien aikana teurastus oli kiellettyä. Veripäivänä eläinten teurastaminen oli taas sallittua. Martin päivä – 10.11 Martinpäivä oli syksyn juhlista viimeinen. Sen kunniaksi syötiin syksyn antimista tehty päivällinen. Muinoin martinpäivänä lapset pukeuituivat kuolleitten hengiksi eli marteiksi ja kävivät talosta taloon laulamassa ja esiintymässä. Tätä tapa harjoitetaan yhä paikoitelle maalla, naapurissamme Eestissä.
Society6 kaupastani löytyy maalaukseni Korppi Noita tarroina, postikortteina ja muina tuotteina.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
NiinaKuvittaja, kuvataiteilija ja kansanperinteen tutkija. Pitää kissoista, teestä ja syksystä. Asialliset kommentit ja keskustelu ovat aina tervetullutta ja pyrin vastaamaan kommentteihin ja kysymyksiin heti, kun pystyn :)
Uhkailusta, kuvien/tekstien luvatta kopionnista tulee automaattinen porttikielto ja rikosilmoitus. Blogiarkisto
April 2021
Kategoriat
All
|