• Illustration
  • About
    • The Little Women Podcast >
      • youtube
      • Podcast
    • Blog
    • FAQ
  • Say Hi On Social
    • YouTube
    • Instagram
  • Contact
  • Courses
  Fairychamber - Art and Illustrations by Niina Niskanen
  • Illustration
  • About
    • The Little Women Podcast >
      • youtube
      • Podcast
    • Blog
    • FAQ
  • Say Hi On Social
    • YouTube
    • Instagram
  • Contact
  • Courses

Blogi

Sadun Lähteillä: Punahilkka

8/7/2018

0 Comments

 
Picture

Rikkauksilla Lastattu Laiva 

Kun olin pieni, mummuni aina kertoi minulle satuja ja suosikkejani olivat perinteiset Tuhkimo, Hannu ja Kerttu, sekä Punahilkka. Punahilkka on erityisesti jäänyt mieleeni sen vahvan visuaalisuuden takia. Pieni punaisiin puettu tyttö kulkemassa synkän metsän läpi. Punahilkkaa voidaan pitää yhtenä vanhimmista saduista. Sen ensimmäinen kirjallinen maininta on vuoden 1000-luvun alusta Ranskasta, käsikirjoituksesta nimeltä Fecunda Ratis eli rikkauksilla lastattu laiva. Käsikirjoitus oli kokoelma Hegbert Deliefe nimisen miehen runoja, joissa kaikissa oli moraalinen opetus. Käsikirjoitus oli tarkoitettu luostareissa luettaviksi. 

Yksi runoista kuulostaa hyvinkin tutulta. Se on runo tytöstä, joka saa ristiäislahjaksi kummisedältään punaisen viitan. Kun tyttö on viisi-vuotia hän kulkee metsässä ja susi äiti nappaa hänet. Susi ei kuitenkaan vahingoita tyttöä vaan tuo tämän luolalle, jossa suden pienet pennut nuolevat tytön kasvoja. Tyttö sanoo susille "kiellän teitä repimästä viittaani. Se oli lahja kummisedältäni". Runo pohjautuu Kristinuskon ideaan, jossa kristittyjen jumala on kaikkien olentojen luoja ja vain hän pystyy kesyttämään ne. Toisin sanoen tyttö on susilta turvassa, koska hänet on kastettu. 

Picture

Perraultin Punahilkka 

Uskotaan, että kyseinen runo toimi Charles Perraultin inspiraationa, kun tämä kirjoitti oman versionsa Pienestä Punahilkasta.  Satu ilmestyi ensimmäisen kerran Perraultin kirjassa Hanhiemon tarinoita vuonna 1697. Perraultin versiossa on samankaltaisuuksia vanhan runon kanssa, mutta Perrault ei liittänyt tarinaan uskonnollisia elementtejä. Perraultin sadussa tyttö on saanut viitan lahjaksi isoäidiltään. Äiti pyytää tyttöä viemään sairaalle isoäidille palan leipää ja purkin voita. Tiellä Punahilkka kohtaa suden ja kertoo minne hän on matkalla, susi sanoo tulevansa häntä vastaan isoäidin mökille. 

Isoäiti avaa oven ja susi väittää olevansa Punahilkka. Likinäköinen isoäiti päästää suden sisään ja joutuu suden ruuaksi. Susi menee sänkyyn ja esittää nukkuvaa isoäitiä. Kun Punahilkka tulee hän kehottaa tyttöä riisuutumaan ja tulemaan tämän viereen. Punahilkka kysyy: 

"Isoäiti, miksi sinun kätesi ovat niin suuret?"
"Jotta voin pidellä sinua paremmin", susi vastaa. 

"Isoäiti, miksi sinulla on niin suuret jalat?"
"Jotta voisin juosta nopeammin"

"Isoäiti, miksi sinulla on niin kummallisen näköiset korvat?"
"Jotta voisin kuulla sinut paremmin"

"Isoäiti miksi silmäsi ovat niin suuret?"'
"Jotta voisin nähdä sinut paremmin"

"Isoäiti, miksi sinulla on niin terävät hampaat?"
"Jotta voisin syödä sinut"

​Susi syö tytön ja tähän päättyy Perraultin satu. 
Picture

Pelottelu-satu 

Perraultin satuja voidaan analysoida monin eri tavoin. Kategorioita ovat muunmuassa onnellisina loppuun asti - altavastaaja nousee voittoon - sadut, joissa on moraalinen opetus - sekä pelottelu/shokeeraavat sadut. Punahilkka kuuluu pelottelu-satuihin. ​Pelottelu satuja oli tarkoitus lukea ääneen yleisölle ja pelotella heitä. Perrault oli lisännyt Punahilkan alkuperäiseen käsikirjoitukseen, että kertojan tulee huutaa viimeinen lause kovaan ääneen: 

"JOTTA VOISIN SYÖDÄ SINUT"
Picture
Charles Perrault oli 1600-luvulla Ranskan hovin ja Aurinkokuningas Ludwig XIV:n virallinen satukirjailija. Monet hänen saduistaan oli tarkoitettu hovin teini-ikäisille neidoilla ja aristokraattien lapsille. Punahilkka on monin paikoin hyvin häiritsevä satu. Suden syömä lapsi on vertauskuva pedofiilialle. Kansan suussa Perraultin tarinasta tuli nopeasti hyvin suosittu. Punahilkan punaisen viitan väri viittaa naiseuteen ja kuukautiskiertoon. Viitan väri viittaa myhös 1600-luvun Euroopassa vallitseviin jyrkkiin sukupuolirooleihin. 

Picture

Grimmin veljesten Punahilkka 

Pian julkaisunsa jälkeen Perraultin satuja käännettiin monille eri kielille. Kirjailija nimeltä Ludwig Tüg käänsi sadun saksaksi ja loi metsästäjän hahmon. Hänen versiossaan metsästäjä tappaa suden, mutta ei voi pelastaa Punahilkkaa ja tytöstä jää jäljelle vain käsivarsi. 

Grimmin veljekset mitä luultavimmin tunsivat saksalaisen käännöksen ja päättivät lisätä sen omaan satu-kokoelmaansa. Veljekset muuttivat tarinan lopun onnelliseksi. Metsästäjä on ampumassa sutta, mutta päättää sittenkin ottaa sakset esille ja leikkaa suden vatsan auki. Isoäiti ja Punahilkka kömpivät suden vatsasta ulos. Susi kuolee ja sen vatsa täytetään kivillä. 

Saksasta löytyy myös kansan suussa kerrottu versio, jossa susi hukkuu eläinten juottoaltaaseen. Toisessa kansansadussa Punahilkka piiloutuu isoäidin komeroon ja metsästäjän tullessa susi onnistuu pakenemaan. ​
Picture

Moraalisia Opetuksia 

Verrattuna Perraultin satuun, alkuperäisen ranskalaisen runon pikkutyttö vaikuttaa huomattavasti itse-tietoisemmalta, kuin Perraultin avuton Punahilkka. Tarina kuvastaa ajan luokkayhteiskuntaa, jossa lapsia pidettiin naiveina ja viattomina otuksina, jotku oli luotu tähän maailmaan lähinnä aikuisten viihdykkeiksi. Vasta 1800-luvun lopussa lapsuuden arvoa alettiin ymmärtämään.

Grimmin veljesten sadun moraali on opetus siitä, että liika uteliaisuus voi tappaa. Punahilkan äiti antaa tytölle kakun ja viiniä isoäidille vietäväksi. Hän sanoo "Älä riko pulloa, ole kohtelias isoäidille, äläkä juoksentele ympäriinsä". Punahilkka sanoo "minä kyllä pystyn siihen" ja he lyövät kättä päälle.

Tarinan lopussa, kun metsästäjä on pelastanut tytön tämä itsekseen ajattelee:
"Tästä lähtien en poikkea polulta enkä juttele vieraille".

Henkilökohtaisesti en oikein lämpene Grimmin veljesten sadulle ja se johtuu näiden tavasta lisätä julmia, jopa sadistisia yksityiskohtia tarinoihinsa. Metsästäjä leikkaa suden vatsan auki ja täyttää sen kivillä. Ihmeellistä kyllä susi on tajuissaan koko tämän ajan. Satu on kaukana sympatiasta kaikkea elävää kohtaan ja kuvastaa enemmän Grimmin veljesten puritanistista maailmankatsomusta. 
Picture

Villin Luonnon Kesyttäminen 

Monet ennen 1800-luvun teollista vallankumousta kirjoitetuista saduista olivat varoittavia satuja. Niillä varoitettiin lapsia olemaan poistumatta liian kauas kotoa, ettei villi eläimet veisi heitä. Silloin tällöin villi eläimet sattoivat tappaa karjaa, mikä aiheutti vihaa ja pelkoa petoeläimiä kohtaan. 

1900-luvun lopussa Pohjoismaissa luterilainen kirkko maksoi ihmisille kymmenyksiä susien tappamisesta. Tämä ns. susiviha kuului osana kirkon "villin luonnon kesyttämis" prosessiin, jossa haluttiin kytkeä pois kaikki muinaisusko ja eläinten ja luonnon palvonta. Ennen Kristinuskon leviämistä susia ja monia muita eläimiä palvottiin eri kulttuureissa. Susia palvoivat muunmuassa antiikin roomalaiset, etruskit, useat Pohjois-Amerikan alkuperäisheimot, slaavilaiset kansat ja viikingit. 

Suomessa susi oli noituuden jumalatar Louhen pyhä eläin. Kristinuskon levitessä poikkeuksetta kaikki naiseuteen, noituuteen ja shamanismiin liitetyt jumalattaret muutettiin Krisintuskon paholaiseksi. Samalla sudesta Louhen pyhästä eläimest tuli "paholaisen lapsi". Susi-viha on ollut hyvin vahingoittavaa Ruotsin, Suomen ja Norjan ekosysteemille.
Picture
Meghan Ory näytteli Punahilkkaa ABC-kanavan Olipa Kerran sarjassa. 

Oliko Punahilkka Ihmissusi? 

Punahilkka-satu liitetään usein ihmissusi-myytteihin. Tarinat ihmisistä, joilla oli kyky muuttaa itsensä susiksi ovat olleet hyvin yleisiä eri puolilla maailmaa. 1700 ja 1800-luvuilla pidettiin, jopa ihmissusioikeudenkäyntejä noitaoikeudenkäyntien yhteydessä. Muodonmuutokset eläimestä ihmiseksi kuuluivat osana shamanistisiin rituaaleihin ja susien demonisointi kuului osana kristittyjen kirkkojen käännytystyöhön. 

Sudet ovat laumaeläimiä ja hyvin perhekeskeisiä ja yleensä sudet ja kaikki villieläimet välttävät ihmisiä. Kun Perrault julkaisi satunsa hän ikävä kyllä osallistui susivihan syntyyn, jota yhä esiintyy tänä päivänä. 

Punahilkasta on viime vuosina tehty useita filmatisointeja, joissa Punahilkka on ihmissusi. Olipa Kerran- sarjassa Punahilkka käy läpi, sekä fyysisen, että henkisen muutoksen, ennen kuin hän pystyy täysin hyväksymään itsensä sellaisena, kun hän on. 
Picture
Amanda Seyfried Valerieana elokuvassa Red Riding Hood. 
Amanda Seyfried esitti Punahilkkaa vuoden 2011 elokuvassa Red Riding Hood. Elokuva on suosikkini kaikista Punahilkan filmatisoinneista. Elokuvan värimaailma on hyvin pelkistetty ja kauniit maisemat luovat mystisen ja satumaisen maailman. 

Hieman Punaista 

Yksi Punahilkka sadun viehätyksestä liittyy punaiseen väriin. Vuosisatojen ajan Euroopassa punaista väriä pidettiin syntisenä ja epäilyttävänä värinä. Punainen väri yhdistetään rakkautaan, valtaan, voimaan, huomionhakuisuuteen, seksiin, seksuaalisuuteen sekä tietysti paholaiseen. Punainen oli veren väri ja sitä kautta myös elämän ja kuoleman väri. Jos Punahilkka on sadussa ihmissusi tytön punainen peittävä viittää, kuvaa salaisuutta, sekä jälleensyntymää. Viitta voi kuvastaa tytön heräävää tai tukahdettua seksuaalisuutta. Sudeksi muuttuminen kuvaa oman kehon täyttä omistamista. 

Punahilkan tarina ei kerro pelkästään tytöstä ja sudesta. Se on metafoora omien pelkojen kohtaamiselle. Sadun jännitys, visuaalisuus ja pelottavuus tekevät, siitä yhden vaikuttavimmista koskaan kerrotuista saduista. 
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Niina

    Kuvittaja, kuvataiteilija ja kansanperinteen tutkija. Pitää kissoista, teestä ja syksystä. 

    Picture
    Picture
    Asialliset kommentit ja keskustelu ovat aina tervetullutta ja pyrin vastaamaan kommentteihin ja kysymyksiin heti, kun pystyn :) 

    Uhkailusta, kuvien/tekstien luvatta kopionnista tulee automaattinen porttikielto ja rikosilmoitus. 
    Picture
    Picture

    Blogiarkisto

    April 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    August 2020
    July 2020
    January 2020
    December 2019
    October 2019
    September 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018

    Myyttiarkisto

     Kategoriat

    All
    12 Myyttiä Ennen Joulua
    Aladdin
    Amy Ja Laurie
    Animaatio Sarjat
    Arabialainen Mytologia
    Askartelu
    Assyrialainen Mytologia
    Astrologia
    Balttilainen Mytologia
    Charles Perrault
    Disney Klassikot
    Disney Pohdintoja
    Disney Toons Animaatiot
    Dokumentit
    Eestiläinen Kansanperinne
    Egyptiläinen Mytologia
    Eläin Maalaukset
    Erzyjen Mytologia
    Frozen
    Germaani Kansojen Myytit
    Grimmin Veljekset
    Hannu Ja Kerttu
    Harry Potter
    H.C. Andersen
    Japanilaiset Myytit
    Jo Ja Friedrich
    Joulu
    Keijut Ja Haltiat
    Komien Mytologia
    Kreikkalainen Mytologia
    Kuvittaminen
    Kymriläinen Mytologia
    Liikkuva Linna
    Lontoo
    Lukunurkka: Fantasia
    Lukunurkka: Kartanoromantiikka
    Lukunurkka: Muinaisfiktio
    Lukunurkka: Myytit Ja Kansanperinne
    Lukunurkka: Taidehistoria
    Luonnoskirja
    Maalaaminen
    Maalausohjeet
    Maalausvideot
    Maameren Tarinat
    Matkustaminen
    Merenneidot
    Miniatyyrit
    Moksien Mytologia
    Mulan
    Muumit
    Mytologia Maalaukset
    Noitakonsteja
    Noitapullot
    Olipa Kerran
    Pääsiäisen Koristeet
    Pieni Merenneito
    Piirtäminen
    Pikku Naisia
    Prinsessa Ruusunen
    Punahilkka
    Puut Ja Kasvit
    Roomalainen Mytologia
    Saamelainen Mytologia
    Sadun Lähteillä
    Salaiset Kansiot
    Shamanismi
    Siskoni On Noita
    Skandinaavien Myytit
    Skotlanti
    Slaavilainen Mytologia
    Suomalainen Mytologia
    Suomensukuisten Kansojen Myytit
    Syysjuhlien Koristeet
    Teemapuistot
    Terveys
    The Good Witch
    Tim Burton
    Tuhkimo
    Turkkilainen Mytologia
    Uusia Tuotteita
    Valokuvaus
    Vesiväritekniikat
    Vesiväritekniikat
    Vihervaaran Anna
    Vuodenkierto: Kesä
    Vuodenkierto: Kevät
    Vuodenkierto: Syksy
    Vuodenkierto: Talvi
    Wales
    Wicca
    Yksisarviset

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly
  • Illustration
  • About
    • The Little Women Podcast >
      • youtube
      • Podcast
    • Blog
    • FAQ
  • Say Hi On Social
    • YouTube
    • Instagram
  • Contact
  • Courses